Belgisch Hardsteen

John van den Heuvel 17 januari 2013 4
Belgisch Hardsteen

Wat is Belgisch Hardsteen?

Andere benamingen voor Belgisch hardsteen zijn Blauwsteen of Arduin. De fossielen geven schoonheid en klasse aan het gesteente en bewijzen dat het wel duizenden jaren uit kan zijn!

Het Belgische Hardsteen is een kalksteensoort. Meer van 95% van het gesteente bestaat uit kalk. Dit houd dus ook in dat het inderdaad een harde steen is maar wel gevoelig is voor krasjes en zuren. Als het hardsteen in aanraking komt met zuren kan er een chemische reactie ontstaan. Dit is zo bij bijvoorbeeld koolzuur of fruitsappen, dit kan dus vlekken veroorzaken.

Dit is ook gelijk de reden waarom veel mensen Belgisch hardsteen laten behandelen. Het kan alleen niet volledig voorkomen worden dat er vlekken op de vloer komen, een behandeling helpt wel het proces te vertragen en om een mooie vloer of aanrecht te behouden. Het eerste vlekje of krasje is natuurlijk erg vervelend maar ontstaat bij elke vloer! Als je hier doorheen kan kijken dan kan je na verloop van tijd een mooi geleefde uitstraling verwachten bij je vloer of aanrechtblad!

Waarom Belgisch Hardsteen?

De uitstraling van Belgisch Hardsteen is vele malen mooier dan andere soorten hardsteen (Chinees Hardsteen, Vietnamees Hardsteen en alle andere soorten). De kenmerkende eigenschappen van Belgisch Hardsteen vindt je ook echt alleen bij de Belgen, alleen hier vind je de kenmerkende fossielen en schelpjes. Het kan zo zijn dat andere soorten Hardsteen lijken op Belgisch Hardsteen maar zijn vaak veel vlakker van kleur. Natuurlijk is het een afweging die je moet nemen, de kosten zijn wel verschillend, is de mooie volle blauwe kleur van het Belgische Hardsteen het waard? Als je daar wat extra aan uit wilt geven is de investering zeker een goede geweest!

In het Oosten nemen ze het ook niet zo krap als het gaat om het milieu en om de schade die het gesteente oploopt op lange termijn. Ze nemen het een stuk minder nauw met de wijze van ontginning van het gesteente.

4 Comments »

 1. Paul 14 januari 2015 at 11:18 - Reply

  Goede middag,

  Ik heb in mijn badkamer een belgische hardstenden vloer. Deze is alleen door schoonmaak middelen aangetast (azijn, antikalk). Daardoor zie je nu op de vloer wat lelijke vlekken. Ik vroeg mij af hoe dit het best verholpen kan worden. Ik heb de vloer al een paar keer ingesmeerd met baby olie, maar na een week komen de vlekken weer terug. Zie uw advies graag tegemoed. Alvast bedankt.

 2. Eline 7 februari 2015 at 09:50 - Reply

  Ik heb een grote vlek doordat er huishoudazijn op het blad lekte, wat kan ik het beste doen olijfolie en zonnebloemolie
  Hadden geen effect ?

 3. Tyo 14 februari 2016 at 01:23 - Reply

  Wat een schitterende tafel is het zo gedwroen ! Dat wordt genieten zometeen… tja, die mooie pot…ik zou er helleborus in zetten, de witte. Die bloeit nu heel mooi en kan goed tegen een nachtvorstje.Veel plezier alvast met bedenken !Groetjes,Angelique

Leave A Response »